Wetgeving!

 
 • U dient in het bezit te zijn van het rijbewijs E bij B indien:

 • De aanhangwagen inclusief het toegestane laadvermogen meer bedraagt dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig; OF
 •  De toegestane maximum massa van de combinatie meer dan 3500 KG bedraagt.

  Voor aanhangwagens met een maximummassa van 750 KG of minder is nooit het rijbewijs E bij B vereist. Dit zijn aanhangwagens die géén eigen kenteken hebben.

 • Voorbeeld 1
  Ledige massa trekkend motorvoertuig: 700 KG Toegestane maximum massa aanhangwagen: 720 KG
  Rijbewijs B is voldoende, rijbewijs E bij B is niet vereist. De toegestane maximum massa van de aanhangwagen is kleiner dan 750 KG.
 • Voorbeeld 2
  Ledige massa trekkend motorvoertuig: 800 KG Toegestane maximum massa aanhangwagen: 900 KG
  Rijbewijs E bij B noodzakelijk. De toegestane maximum massa van de aanhangwagen is meer dan 750 KG en meer dan de ledige massa van het trekkend motorvoertuig.
 • Voorbeeld 3
  Ledige massa trekkend motorvoertuig: 2.500 KG Toegestane maximum massa aanhangwagen: 1.250 KG
  Rijbewijs E bij B noodzakelijk. De toegestane maximum massa van de aanhangwagen is meer dan 750 KG en die van de totale combinatie is meer dan 3.500 KG.

 • Voorbeeld 4
  Ledige massa trekkend motorvoertuig: 1.700 KG
  Toegestane maximum massa aanhangwagen: 2.200 KG
  Rijbewijs E bij B noodzakelijk. De toegestane maximum massa van de aanhangwagen is meer dan de ledige massa van het trekkend motorvoertuig en die van de totale combinatie is meer dan 3.500 KG.
 • Voorbeeld 5
  Ledige massa trekkend motorvoertuig: 1.450 KG Laadvermogen trekkend motorvoertuig: 500 KG Toegestane maximum massa aanhangwagen: 1.400 KG
  Rijbewijs B is voldoende, rijbewijs E bij B is niet vereist. De toegestane maximum massa van de aanhangwagen is minder dan de ledige massa van het motorvoertuig en de totale maximum massa van de combinatie is minder dan 3.500 KG.
 • Voorbeeld 6
  Ledige massa trekkend motorvoertuig: 1.650 KG Laadvermogen trekkend motorvoertuig: 500 KG Toegestane maximum massa aanhangwagen: 1.500 KG
  Rijbewijs E bij B noodzakelijk. De toegestane maximum massa van de aanhangwagen is weliswaar minder dan de ledige massa van het trekkend motorvoertuig, maar de maximum massa van de totale combinatie is meer dan 3.500 KG.